do našeho portfolia laboratorních vyšetření uvádíme další novinku, a to vyšetření potravinových intolerancí.
Vyšetření je založeno na analýze imunoglobulinů třídy IgG(4), které se mohou vytvářet v souvislosti s konzumací některých potravin, jejichž některé složky mohou být organismem označeny jako nežádoucí a jsou proti nim vytvořeny imunoglobuliny třídy IgG4. Klinickými projevy mohou být dyskomfort v krajině břišní, nadýmání nebo průjem. Dalšími projevy mohou být bolesti hlavy, poruchy spánku, náchylnost k infekcím, kožní potíže a celkové neprospívání.
Příznaky intolerance se projevují kumulativně až za několik dnů, případně týdnů, měsíců, let (na rozdíl od klasických alergií, zprostředkovaných imunoglobuliny IgE, které se projevují do několika minut nebo opožděně do několika hodin). Z tohoto důvodu je obvykle obtížné určit původce potravinové intolerance. IgG protilátky můžeme detekovat též u pacientů, kteří nemají prokázány žádné klasické alergie (prach, pyly, ale i potraviny) způsobené protilátkami typu IgE.
Ačkoliv vědecká obec se doposud neshodla na souvislostech mezi prokázanými IgG-protilátkami a klinickými projevy, existují práce (a po osobních zkušenostech lidé), u kterých po testování a vyloučení detekovaných potravin dochází k podstatnému zlepšení klinického stavu.
Pro vstupní vyšetření nabízíme následující škálu testovaných potravin ve čtyřech sadách:
LBL10 |
LBL11 |
LBL12 |
LBL13 |
|||
Vejce |
Vaječný žloutek |
Pšenice |
Mandle |
|||
Kravské mléko |
Vaječný bílek |
Oves |
Kokos |
|||
Pšenice |
Kravské mléko |
Rýže |
Kešu |
|||
Kukuřice |
Kozí mléko |
Kukuřice |
Kaštan |
|||
Rýže |
Kasein |
Lepek |
Arašídy |
|||
Sója |
Vepřové maso |
Kvasnice |
Sója |
|||
Arašídy |
Kuřecí maso |
Jablko |
Fazole |
|||
Sezam |
Krůtí maso |
Maliny |
Čočka |
|||
Kreveta |
Skopové maso |
Hrozny |
Dýně |
|||
Krab |
Telecí maso |
Pomeranč |
Okurka |
|||
Treska |
Treska |
Citron |
Červená paprika |
|||
Vepřové |
Losos |
Grapefruit |
Rajče |
|||
Rajče |
Tuňák |
Mango |
Brokolice |
|||
Brambor |
Bílé ryby |
Ananas |
Špenát |
|||
Mrkev |
Krab |
Banán |
Žampiony |
|||
Pomeranč |
Krevety |
Vodní meloun |
Mrkev |
|||
Kiwi |
Slávka jedlá |
Žlutý meloun |
Celer |
|||
Jahoda |
Káva |
Datle |
Brambory |
|||
Banán |
Kakao |
Olivy |
Cibule |
|||
Jablko |
Zázvor |
Zelená paprika |
Česnek |
Výsledkem testu je označení intolerantních potravin ve škále od negativní po silně pozitivní reakci, výsledky testů obdržíte v laboratorní zprávě s barevně vyznačenými výsledky testů jednotlivých potravin.
Interpretace výsledků:
Dle intenzity protilátkové reakce vyplývají doporučení, které potraviny můžete konzumovat bez omezení a které byste měli naopak zcela vyloučit.
Potraviny označené jako silně pozitivní jsou doporučeny k vyloučení ze stravy až po dobu jednoho roku.
Potraviny označené jako středně pozitivní jsou doporučeny ke konzumaci přibližně jedenkrát v týdnu, výjimkou je pšenice, mléko, vejce a ořechy, které se i tak řadí do kategorie silných reakcí.
Slabě pozitivní reakce hodnotíme jako neprůkazné a u potravin negativních se intolerance nepředpokládá a mohou být konzumovány bez omezení.
Důležité je ve všech případech individuální posouzení a vyhodnocení účinku dietních opatření na sobě samém, případně konzultace s nutričním specialistou či jiným odborníkem.
Provedení a cena vyšetření:
Vyšetření se provádí po odběru žilní krve s následným zpracováním vzorku.
Odběr krve a základní manipulace: 60,- Kč
Analýza jedné sady: 1500,- Kč
Analýza každé další sady: 500,- Kč
Celkem vyšetření jedné sady: 1560,- Kč
Celkem vyšetření dvou sad: 2060,- Kč
Celkem vyšetření tří sad: 2560,- Kč
Celkem vyšetření čtyř sad: 3060,- Kč
Vážení zájemci, pokud se zajímáte o vliv potravinových intolerancí a máte podezření na jejich možný vliv na Vaši osobní "nepohodu", jsme připraveni Vám vstupní analýzu provést.
Veškeré další informace získáte po telefonickém kontaktu s námi.
Pracovní doba:
Pondělí - pátek: 7.00 - 15.00
Centrální telefon: 583 416 449
Zelená linka: 800 100 124
Email: laborator@laboratorbila.cz
Hlavní laboratoř: Postřelmovská 2000/7a, Zábřeh